top of page
  • Writer's pictureAgnes Tay

Fractie FNV/ACOP in actie in Verantwoordingsorgaan ABP

Updated: May 8, 2022

Nieuwsbrief nav de overlegvergadering met het ABP bestuur op 27 juni 2019.


Standpunten van de FNV/ACOP fractie in het huidige overleg:


Wij vinden de pro-actieve houding van het ABP met betrekking tot het aanschrijven van de deelnemers die (vermoedelijk) nog recht hebben op een AOP of PVAO een compliment waard. In principe is het immers de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf om een aanvraag in te dienen. Het feit dat vele deelnemers alsnog de uitkering krijgen waar zij recht op hebben, leidt echter onherroepelijk tot een daling van de dekkingsgraad. De dan ontstane daling van het eigen vermogen zal opgelost moeten worden.


Met betrekking tot het opsporen van deelnemers die recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering en in het verleden daarop geen beroep hebben gedaan, is de FNV/ACOP van mening dat de hieraan verbonden kosten in verband met het alsnog toekennen van een uitkering gefinancierd kunnen worden uit het vermogen. Immers de premies hebben zij eerder al gestort. Wel dient overwogen te worden bij de vaststelling van de Premie- en Indexatie Nota 2020 of de premie voor wat betreft het arbeidsongeschiktheid gedeelte iets verhoogd dient te worden, omdat in het verleden de premie voor het arbeidsongeschiktheid gedeelte te laag is vastgesteld.


Tevens willen wij de aandacht vragen van de werkgevers om bij de communicatie naar de werknemers, die eventueel in aanmerking komen voor een AOP of PVAO, deze meer actief te wijzen op de aanvraag van een AOP/PVAO-uitkering zodat zij direct krijgen waar zij recht op hebben.


Tevens is er gesproken over het huidige strategisch plan van het ABP. Dit betreft een intern document van het ABP zelf.

De FNV/ACOP fractie geeft uiteindelijk een positief advies over deze nota maar stelt wel nog de volgende vraag:

“Lukt het het ABP om het eerder bereiken van de AOW-leeftijd vanwege het huidige pensioenakkoord, zodanig door te voeren dat de deelnemers goed en tijdig geïnformeerd worden over de te maken keuzes?”

bottom of page